Yin yoga

Gepubliceerd op 14 juli 2024 om 21:25

Ik wil graag wat meer vertellen over yin yoga. Wat is het nou eigenlijk; Yin yoga? Yin is een aanvulling op de actievere vormen van yoga, zoals vinyasa of yoga flow. (Of op andere sporten) Yin staat voor passief, koel, donker, langzaam en stil. Daartegenover staat Yang, wat staat voor actief, heet, droog, licht, snel en luid. 

De meeste mensen hebben, in deze moderne wereld, misschien een beetje teveel yang in hun leven. Werk, gezin, sociale contacten, sport, mantelzorg, huishouden, social media, televisie, hobby's en noem maar op. Het gaat maar door, de hele dag door, je staat niet stil. Veel mensen weten niet meer hoe ze kunnen ontspannen, even niks doen, rust.  Daarom is yin misschien zo populair, het brengt rust en ontspanning. Na een yin les voel je je meer in balans. Yin en Yang; Het een kan niet zonder het ander.

 

Wat zijn de voordelen van yin yoga?

Fysiek; versterken, vitaliseren én hydrateren van bindweefsels, pezen en gewrichten.

Energetisch; verbetert de stroming en circulatie van chi (levensenergie). Verwijdert energie blokkades in je gewrichten. Brengt kalmte en stilte in het lichaam, het geeft een gevoel van vrijheid en ruimte. 

Overig: brengt overgave (heeft soms wat oefening nodig)  en acceptatie, je oefent in het "ontspannen in dat wat is" én het brengt stilte en rust in je hoofd. 

 

Wat doe je precies tijdens een les?

We beginnen de les met een meditatie om de aandacht naar binnen te brengen en alvast je waarnemingsvermogen wat aan te spreken en aan te scherpen. Daarna doen we een serie houdingen. Het is eigenlijk altijd een serie rondom een bepaald thema. Dit kan zijn 1 van de elementen, de seizoenen, de chakra's of een bepaald doelgebied van het lichaam. Een bepaalde serie houdingen herhaal ik een aantal weken achter elkaar. Zo kan je lichaam wennen en leren wat de bedoeling is. De eerste keer kan het soms wat lastig zijn als je helemaal nieuw bent. Het is dan fijn als je een volgende keer hetzelfde doet. Daarnaast zou je vooruitgang kunnen bemerken. (alhoewel het daar helemaal niet om draait, we blijven toch mensen die graag resultaat zien)

Ik vertel en doe voor welke houding we gaan doen. Daarnaast vertel ik waar je eventuele props kunt inzetten. Een kussen, een deken, een blok of een bolster. Op de foto zie je welke accessoires we zoal gebruiken. Neem dan even de tijd voor jezelf om goed in de houding te komen. We blijven 3 tot 5 minuten in dezelfde houding. Gedurende deze tijd blijf je steeds voelen of er aanpassingen nodig zijn. Wordt het te intens, dan kom je (iets) uit de houding. Ik kijk steeds rond en als ik zie dat het niet lekker gaat kom ik bij je om je te ondersteunen. Ik help met het juist gebruiken van de aanwezige props. Tijdens de houding vertel ik iets over het thema, of ik help je herinneren dat je erbij mag blijven met je aandacht. De focus mag houden op je ademhaling, of de sensaties die je voelt in je lichaam. 

In deze 3 tot 5 minuten probeer je je zoveel mogelijk over te geven aan de zwaartekracht om helemaal te kunnen zinken in de houding. Je ervaart vaak een gevoel van openheid en ruimte, soms al tijdens de houding en soms juist er na. In andere houdingen voel je je meer geaard, gegrond, verbonden, en vol vertrouwen. 

Je ademhaling blijft langzaam en de hartslag traag. Zo weet je of je niet teveel "doet". Het gaat niet om doen. Het gaat om niet doen, ontspannen, loslaten, een strekking opzoeken en die binnen je grenzen houden. 

Als de tijd om is volgt er een "tegen houding", waarin je bewust navoelt welke sensaties je op kan merken in je lichaam. 

Het is lang niet altijd alleen maar ontspanning. Sommige yin houdingen kunnen behoorlijk oncomfortabel zijn. Hier is de kunst om je over te kunnen geven aan het oncomfortabele, binnen je eigen grenzen. Wat dan vervolgens linkt naar het dagelijks leven. Ook hier kom je oncomfortabele situaties tegen, waar je mag vertrouwen dat het tijdelijk is. Alles gaat voorbij. Soms kom je binnen met een gevoel van weerstand, kun je je moeilijk overgeven aan ontspanning en blijf je je verzetten. Ook dat hoort erbij. Het is elke keer een oefening in naar jezelf kijken en luisteren. Wat heb ik nodig, waar ligt mijn grens, waarom kan ik me niet overgeven, waarom lukt het deze keer niet en vorige keer wel zo goed..... 

Voor iedereen ziet een houding er anders uit. Elk lichaam is anders gebouwd. Waar de een zich gemakkelijk dubbel vouwt, kan de ander amper voorover buigen. En dat is helemaal prima. Kijk niet naar de ander, focus volledig op jezelf. Je bouw is heel bepalend. Komt er een bot tegen een bot, dan kan je simpelweg niet dieper in een houding, ook niet na jaren van oefenen. Als er wel meer mogelijk is dan komt dat wel als je blijft oefenen. Geduld, doorzettingsvermogen, geen oordeel hebben zijn ook onderdeel van deze oefening. 

Hoewel het bij yin yoga niet gaat om prestatie, merken veel mensen wel dat het na verloop van tijd allemaal wat makkelijker gaat. Je kan dieper in een houding komen, het langer volhouden of er beter bij blijven met je aandacht. Je voelt meer ruimte in de lichaam. Kan in het dagelijks leven wat beter en soepeler bewegen. Soms verminderen bepaalde lichamelijke klachten. Er is een hele lijst aan klachten die kunnen verminderen door het beoefenen van yin yoga. Hieronder zet ik er een paar; 

- Hoge/lage bloeddruk

- Moeite met plassen

- Opgezette buik

- Artritis, kramp

- Koude handen en voeten

- Rusteloosheid en vermoeidheid

- Hoofdpijn/migraine

- Astma

- Maagzuur

- Huidproblemen

Na de serie houdingen, volgt savasana, de eindontspanning. Nog even totaal ontspannen. Het is eigenlijk een vorm van meditatie, waarin je volledig stilt blijft liggen, wakker blijft en op je ademhaling focust. We drinken op het eind nog een kopje thee samen en je mag een kaartje trekken. Dan nog even de gebruikte spullen opbergen en helemaal ontspannen weer naar huis.  

 

Heb je zin om een keer mee te doen? Boek dan hier een gratis proefles

 

Ik zie je snel op de mat!

 

 

Yin Yoga

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.